Ο κοσμος των Loca Latina

H Loca Latina είναι μία collectiva μουσικών που αναμφίβολα μπορούν να ξεσηκώσουν το κοινό της Salsa. Αν έχεις βρεθεί σε κάποιο event στο οποίο παίζουν, θα έχει διαπιστώσει ότι με το πρώτο τραγούδι, ο κόσμος ανταποκρίνεται αμέσως χορεύοντας.

Πριν από σχεδόν 3 χρόνια ο Αλέξης Κώστας είχε την ιδέα δημιουργίας του συγκροτήματος. Ο ίδιος είναι μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός. Έχει κάνει σπουδές στα κλασικά κρουστά και αργότερα στα μοντέρνα όπως congas και timbales και κάποια στιγμή ξεκίνησε μαθήματα χορού salsa. Εκεί ανακαλύπτει ότι το χορευτικό κοινό της Ελλάδας, όχι μόνο είναι πολυπληθές αλλά αγαπάει τη salsa μουσική και μάλιστα της χρυσής εποχής του ’70. Ακολουθώντας τη ρήση ότι η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς, και παρά το γεγονός ότι η κρίση δεν «επιτρέπει» τέτοια νέα ξεκινήματα, το συζητά με φίλους μουσικούς και το ένα έφερε το άλλο και σήμερα μπορούμε να μιλάμε για ένα ελληνικό salsa συγκρότημα.

Προσωπικά πιστεύω ότι ένα salsa event αναβαθμίζεται με live μουσική και οι Loca Latina είναι εδώ για να ξεσηκώσουν τον κόσμο. Συζητήσαμε με τον Αλέξη Κώστα, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος για τα σχέδιά τους αλλά και όχι μόνο…


Αλέξη πώς εμπνεύστηκες την ιδέα για ένα salsa συγκρότημα;

Οι Loca Latina ξεκίνησαν πριν από περίπου 3 χρόνια, καλύπτοντας ένα κενό που υπήρχε στο χώρο. Παλαιότερα, επί εποχή του παλαιού Palenque γίνονταν πολλές εμφανίσεις live και υπήρχε μία κινητικότητα στο χώρο της Live latin μουσικής, είτε με τα ίδια τα συγκροτήματα είτε με εμφανίζεις γνωστών ξένων καλλιτεχνών με το εγχώριο συγκρότημα Latin All Stars de Palenque.

Τότε όμως δεν υπήρχαν σχολές χορού και ελάχιστοι χόρευαν. Αργότερα αυτή η δυναμική εξασθένισε, και μετά από πολλά χρόνια έγινε μία αναβίωση της μουσικής μέσα από τους μαθητές των σχολών. Προσωπικά ξεκίνησα να κάνω μαθήματα χορού και διαπίστωσα ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που ακούει καλή μουσική, κυρίως παλιά salsa της δεκαετίας του ’70. Δεν είχα ανακαλύψει ότι αυτό είχε αρχίσει να γίνεται μόδα και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Δηλαδή η χρυσή εποχή του ’70 αναβίωνε ξανά με πολύ γνωστά group όπως ο Palmieri ή ο Baretto. Ο χορός του LΑ και NY είναι ακριβώς στα βήματα του Puertorico παρά Cuban. Πριν τρία χρόνια δεν υπήρχε ούτε κάποια μπάντα ούτε κάποιο budget και τα party διοργανώνονταν κυρίως από τις σχολές. Το συζήτησα με φίλους μουσικούς, ήταν ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κρίση, και το ένα έφερε το άλλο. Ξεκινήσαμε με σύνθεση 4 μουσικών, μετά με 6 και σήμερα είμαστε στα event 8-9 άτομα ώστε η μουσική να είναι πιο συνεπής στις αυθεντικές ενορχηστρώσεις.

Ποιοι συμμετέχουν στο συγκρότημα;

Το συγκρότημα είναι κυρίως ελληνικό με τους J. Σταρίδα, Π. Ζαφειρόπουλο, Μ. Χειμωνά, Β, Παναγιωτόπουλο (Τρομπόνι), Δ. Κοκόλη, Κ. Κεφαλά, Μ. Χασούρη, Απ. Τοληλογιάννη (τρομπέτα), Γ. Ρούλο (μπάσο) και Στ. Γενεράλη (Timbalero). Την ενορχήστρωση επιμελείται ο Ηλ. Αργυρόπουλος που είναι και στο πιάνο ενώ εγώ παίζω τα congas. Η φωνή των Loca Latina ανήκει στον κουβανό Seigel Borges και το σαξόφωνο στον κολομβιανό Julian Bernal.

Είναι δύσκολο να συντονίζεται μία μεγάλη μπάντα;

Πάρα πολύ δύσκολο! Αρχικά οι επιχειρηματίες του χώρου δυσανασχετούσαν όταν έβλεπαν ένα 8μελές συγκρότημα. Αλλά εμείς, προτιμήσαμε να χαμηλώσουμε το προσωπικό μας budget αρκεί να είμαστε 8 και υπάρχει διαφορά στο μουσικό αποτέλεσμα μετά την προσθήκη των τριών πνευστών.

Επίσης δεν έχουμε μάνατζερ, αλλά θα δρομολογηθεί στα άμεσα πλάνα μας. Φυσικά τώρα που γράφουμε τα νέα μας τραγούδια νιώθουμε ότι όλο αυτό άξιζε τον κόπο και μας γεμίζει αισιοδοξία. Και θα έλεγα είμαστε ένα πολύ δεμένο συγκρότημα.

Τι σκέφτεστε για το μέλλον σας;

Θα θέλαμε να μπούμε στη φλέβα της μουσικής σκηνής του εξωτερικού. Η αλήθεια είναι ότι στους Loca Latina παίζουν οι καλύτεροι μουσικοί του είδους αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, και υπάρχει υλικό που μπορεί να υποστηρίξει τη δουλειά μας. Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη για μία ελληνική latin band. Άλλοι μπορούν να υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται και ότι μπορεί να αντικατασταθεί με djs.

Εμείς προσπαθούμε να παίξουμε τη μουσική που ακούει ο κόσμος με Live ενορχήστρωση. Το όνειρό μας είναι να βγούμε στο εξωτερικό, να κάνουμε περιοδείες και να εξαπλώσουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ καλοί μουσικοί και ότι υπάρχει μία ελληνική latin band. Και τώρα προσπαθούμε να εντάξουμε το μπουζούκι με πολύ λεπτές ισορροπίες σε ορισμένα τραγούδια μας.

Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σας;

Έχουμε ξεκινήσει να γράφουμε νέα δικά μας κομμάτια, όπου θα κυκλοφορήσουν κάποια singles και εν συνεχεία θα κάνουμε ένα δικό μας cd. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Εμφανίσεις αυτή τη στιγμή κάνουμε σε latin μαγαζιά όπως το Palenque και το Enzzo de Cuba.

Πιστεύεις ότι η salsa έχει απήχηση στην Ελλάδα;

Οι Έλληνες είναι εξοικειωμένοι με τη latin μουσική γιατί διάφοροι καλλιτέχνες κατά καιρούς έχουν παίξει αυτό το είδος από τον Χιώτη και τα Mambo ως και πιο σύγχρονους καλλιτέχνες. Μάλιστα σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα αφιέρωμα ως συγκρότημα στα mambo του Χιώτη.

Από την εμπειρία σας στα event που εμφανίζεστε, οι Έλληνες αγαπάνε το χορό;

Μέσα από αυτή τη μουσική θα έλεγα ότι οι Έλληνες εξοικειώνονται περισσότερο και είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τον κόσμο να χορεύει στις συναυλίες. Παλαιότερα δεν συνέβαινε αυτό. Τώρα ως Loca Latina βλέπουμε ότι μόλις ξεκινάμε να παίζουμε το κοινό ανταποκρίνεται.

Στα 15 χρόνια που ασχολείσαι με το χώρο, είτε ως μουσικός, ή ραδιοφωνικός παραγωγός ή ιδρυτικό μέλος ενός συγκροτήματος, τελικά ποιος κόσμος παραμένει σε αυτά τα ακούσματα;

Μπορεί αυτό να ακουστεί κυνικό αλλά συνήθως η αρχική πρόθεση είναι και οι κοινωνικές γνωριμίες. Όμως ο κόσμος δεν αργεί να καταλάβει ότι αυτή η μουσική είναι μαγική. Ως μουσικός έχω δει πολλούς μεταξύ των οποίων και μουσικούς να αλλάζουν τις μουσικές επιλογές τους και να «κολλάνε» σε αυτό το είδος.

Εσύ με ποιο τραγούδι κόλλησες;

Με ποιο τραγούδι;… δεν θυμάμαι κάποιο συγκεκριμένο, αλλά σίγουρα θυμάμαι το «Ran Kan Kan» του Tito Puente, αυτά τα κλασικά mambo με γνωστές επιτυχίες Juan Luis Guerra και Barretto και Eddie Palmirie.

Και πώς ξεκίνησες;

Έχω κάνει σπουδές στα κλασικά κρουστά και αργότερα ασχολήθηκα με μοντέρνα κρουστά, congas και timbales κά. Πήγα στην Αμερική όπου εκεί έτυχε να παίξω με το σχήμα του Pedrito Martinez, ο οποίος είναι ο Νούμερο 1 Conguero αυτή τη στιγμή (σ.σ. conguero= μουσικός τυμπάντων congas) και έπαιζα μαζί τους πριν γίνουν γνωστοί. Εκεί πήρα το βάπτισμα του πυρός, και παρ’ ότι δεν ήξερα τότε να παίζω πολύ καλά, ήμουν διαβασμένος. Από τότε δεν σταμάτησα να μαθαίνω.

Εσύ χορεύεις;

Ναι έχω κάνει μαθήματα τα τελευταία χρόνια 1-2 περιοδικά και ήλπιζα ότι δεν θα μου πήγαινε ιδιοσυγκρασιακά…(γέλια)

Με την ιδιότητα του μουσικού,  πιστεύεις ότι ο χορός έχει βοηθήσει;

Ναι, πάρα πολύ και δεν το περίμενα αυτό! Γιατί η μουσική είναι και κίνηση και όταν μαθαίνεις την κίνηση, αυτό βγαίνει και στον τρόπο που παίζεις μουσική. Βγαίνει πιο εύκολα το παίξιμο μέσα από την κινησιολογία.

Η άποψή μου είναι ότι κανονικά όλοι οι μουσικοί πρέπει να χορεύουν.

Αλλά βλέπω διαφορά και στη σύνθεση. Στη λατινοαμερικάνικη μουσική δουλεύεις πάνω στο clave, όπως και στο χορό salsa και έτσι όλα έχουν σχέση μεταξύ τους. Αυτό το διάστημα διδάσκω σεμινάρια σε μία σχολή χορού, τους Salsa Sinners DC, και παρατηρώ τους μαθητές να ανακαλύπτουν την ανάλυση της μουσικής και το βασικό ρυθμό στο on1 ή on2 και έτσι ξετυλίγεται ένα απίστευτο για αυτούς αποτέλεσμα. Βρίσκουν που είναι τα σταματήματα της cascara (σ.σ. μοτίβο ρυθμού στα timbale), του tumbao (σ.σ. βασικός ρυθμός στα congas) και έτσι τους βοηθάει στην καλύτερη ερμηνεία των κινήσεών τους.

Προσωπικά με εντυπωσιάζει ως γεγονός η απουσία προβολής της salsa σκηνής από τα ΜΜΕ. Τι άποψη έχεις σχετικά;

Αυτή η μουσική αφορά πολύ κόσμο και νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο αποδεκτή. Δεν είναι τυχαίο ότι προβάλλονται οι σχολές στην τηλεόραση, σε πρωινά ή σε ψυχαγωγικές εκπομπές.

Πότε υπολογίζεις να ξεκινήσει η ραδιοφωνική σου εκπομπή Salsoteca στο Kosmos fm?

Στις αρχές Απριλίου. Εκτός από μουσική, θα φιλοξενεί καλλιτέχνες και από το εξωτερικό, ίσως με τηλεφωνικές συνεντεύξεις ή όταν έρχονται στην Ελλάδα.

Σκοπός της εκπομπής είναι να υπάρχει μία φωνή από το ελληνικό ραδιόφωνο ώστε να στοχεύσει στην ενότητα.

Με την ιδιότητα του μουσικού ραδιοφωνικού παραγωγού πρόθεσή μου είναι, όπως και παλαιότερα έτσι και τώρα, μέσα από την εκπομπή μου να ευνοηθούν όλοι, παρουσιάζοντας τη δουλειά τους. Ο καθένας να έχει το βήμα του, όλοι οι παράγοντες, σχολές, χορευτές, παραγωγοί και διοργανωτές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.


info:
  • Ο Αλέξης Κώστας, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος σύντομα θα συσπειρώσει τον κόσμο της salsa στην εκπομπή Salsoteka στο Kosmos Fm (96.3fm) (stay tuned for more. )
  • Παράλληλα μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή «Φωνές και Μουσικές της Ελληνικής Καρδιάς» στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ (από Δευτέρα – Τετάρτη στις 7μμ) ενώ παραδίδει σεμινάρια μουσικής για χορευτές salsa κάθε Τετάρτη στις 9μμ στο χώρο της σχολής των Salsa Sinners DC (Αχαϊας 26, Αμπελόκηποι).

Follow our lead on Facebook and Instagram

One thought on “Ο κοσμος των Loca Latina

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: